24-uurs urineonderzoek

Uw huisarts heeft voorgesteld een 24-uurs urineonderzoek te laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de aard van uw klachten. Bij een 24-uurs urineonderzoek dient u 24 uur lang al uw urine in een urinepot te verzamelen.

Voorbereiding
U heeft een speciale urineverzamelpot nodig. Deze kunt u afhalen bij onze hoofdvestiging aan de Rooseveltstraat 65 te Leiden. Als u het niet prettig vindt in de grotere verzamelpot te plassen, dan kunt u dat bij het afhalen aangeven. U krijgt dan een extra urinepotje mee. Daarin kunt u iedere plas opvangen, waarna u de urine in de grote pot kunt overgieten.
U kunt gewoon eten*, drinken en plassen voor aanvang van de 24-uurs urineverzameling.
Bent u een vrouw, dan kunt u de urine niet verzamelen tijdens uw menstruatie.

*Dit geldt niet wanneer u wordt getest op 5-HIAA. In dat geval mag u drie dagen vòòr de test geen serotonine bevattende voedingsmiddelen consumeren. Hieronder vallen o.a. tomaten, bananen, walnoten, ananas, avocado’s, pruimen en aubergines (eierplanten). Tevens mag u geen geneesmiddelen gebruiken die een werking uitoefenen via het serotonine mechanisme. Informeer bij uw huisarts om welke medicijnen het betreft.

Het onderzoek
Ook tijdens de 24-uurs urineverzameling kunt u gewoon eten en drinken zoals u altijd doet. Soms bevat de urineverzamelpot wat poeder of vloeistof. Dit is nodig om de urine goed te kunnen onderzoeken. Het is daarom belangrijk dat u de poeder of vloeistof in de verzamelpot laat zitten.

Volg de onderstaande instructies nauwkeurig op:

  1. Schrijf uw naam, geboortedatum en de datum van verzamelen op de sticker op de pot.
  2. ’s Morgens wanneer u wakker wordt (bijvoorbeeld om 8:00 uur) mag u nog gewoon plassen in het toilet. Deze eerste plas op de verzameldag hoeft u niet te bewaren.
  3. Daarna verzamelt u alle urine tot en met de eerste plas van de volgende ochtend. Deze laatste plas verzamelt u dus wel. De laatste urine dient op hetzelfde tijdstip te worden verzameld als het tijdstip van de eerste plas op de verzameldag (in het voorbeeld om 8:00 uur).
  4. Bewaar de verzamelpot met urine op een koele plaats zonder fel licht. Naast het toilet is een goede plaats om de urineverzamelpot te bewaren.
  5. Wanneer u alle urine hebt verzameld brengt u – het liefst op dezelfde ochtend – de verzamelpot met het aanvraagformulier naar een van de SCAL-locaties in de buurt. 

De uitslag van het onderzoek krijgt u vervolgens van uw huisarts.

Praktische informatie
U kunt uw urine inleveren op al onze SCAL-locaties. In het locatieoverzicht kunt u de voor u dichtstbijzijnde locatie vinden. Voor het inleveren van uw urine hoeft u geen afspraak te maken. 

N.B. U bent wettelijk verplicht uzelf te kunnen identificeren wanneer u medische zorg ontvangt. Vergeet daarom niet uw identiteitsbewijs mee te nemen bij uw bezoek aan een SCAL-locatie.