Lactose Tolerantie Test

Uw arts heeft voor u een lactose tolerantietest aangevraagd. Tijdens deze test meten wij het vermogen van uw lichaam om lactose (melksuiker) te verwerken. Wij testen of de in uw dunne darm aanwezige enzymen lactose kunnen omzetten in onder andere glucose (bloedsuiker). Ook onderzoeken wij of uw dunne darm dit glucose vervolgens kan opnemen in de bloedbaan. Tijdens de test vragen wij u een lactosehoudende oplossing in te nemen waarna op gezette tijden bloed wordt verzameld. Uw bloed wordt afgenomen middels een vingerprik en wordt vervolgens op ons laboratorium onderzocht. Als uw lactose enzymen goed functioneren en de opname van suikers niet ontregeld is, zien we een stijging van het glucosegehalte.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek dient u nuchter te zijn. Dat betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek minimaal 10 uur moet hebben gevast. Houdt ermee rekening dat in die 10 uur:

U niet mag eten of drinken (water, thee of koffie, mits zonder melk en suiker mogen wel) 

 • U niet mag roken
 • U geen kauwgum of snoep mag gebruiken
 • Uw arts u zo nodig adviseert over uw medicijngebruik. Indien u medicijnen moet innemen mag u dit met een beetje water doen, ook als u nuchter moet zijn. Heeft u nog vragen hierover, raadpleegt u dan uw arts. 

 

  U mag zelf eten meenemen naar uw afspraak, dat u na afloop van de test kunt nuttigen. In verband met de duur van het onderzoek raden wij u aan bijvoorbeeld leesmateriaal mee te nemen om uw wachttijd te veraangenamen. 
  Het onderzoek kan niet uitgevoerd worden indien u ziek of zwaar verkouden bent op de dag van het onderzoek. Gelieve ons dan zo spoedig mogelijk te bellen om een nieuwe afspraak te maken.

  Het onderzoek

  • ’s Ochtends op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie op onze hoofdlocatie aan de Rooseveltstraat 65 in Leiden. Neemt u het aanvraagformulier, uw legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs mee.
  • Een van onze diagnostisch assistenten neemt uw bloed af middels een vingerprik. Hierna krijgt u een lactosehoudend drankje dat u volledig opdrinkt. Na inname van het drankje wordt bij u bloed uit een vinger afgenomen na 30, 60, 90 en 120 minuten.
  • Tijdens de twee uur dat de test duurt is eten, drinken en roken niet toegestaan. Ook is het belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven zitten.
  • Na de laatste vingerprik mag u weer normaal eten en kunt u uw zelf meegenomen eten nuttigen.  

  Heeft u tijdens de test gebraakt, of last van buikkramp of diarree? Onze diagnostisch assistent hoort dit graag van u, omdat de uitslag hierdoor minder betrouwbaar kan zijn.

  Uitslag 
  De uitslag krijgt u van de arts die de test heeft aangevraagd.

  Praktische informatie
  Dit onderzoek wordt op onze hoofdlocatie aan de Rooseveltstraat 65 te Leiden uitgevoerd. Maak hiervoor een afspraak via het centrale telefoonnummer; 071-5160020.N.B. U bent wettelijk verplicht zich te kunnen identificeren wanneer u medische zorg ontvangt. Vergeet daarom niet uw identiteitsbewijs mee te nemen bij uw bezoek aan een SCAL-locatie.